ספא חמאם
החמאם הטורקי הוא למעשה בית המרחץ הלח שנפוץ ברחבי המזרח התיכון וצפון אפריקה. הוא נקרא "טורקי" מאחר והאירופאים למדו עליו תוך כדי מגעם עם האימפריה העות'מאנית. החמאם התפשט במזרח התיכון במקביל להתפשטות האסלאם. בתי מרחץ אלה נבנו בהתאם למנהגי הטהרה לפני התפילה שמקובלים בדת האסלאם.
בתי החמאם הראשונים זוהו בשטח ירדן עוד בתקופת ימי הביניים. החמאם היווה מקום למפגש חברתי וכלל גם מזון ומשקאות. במשך השנים התפתח מעין טקס רחצה שחולק לשלושה שלבים: חדר הזעה חם, רחצה במים וסבון כולל שפשוף העור ועיסוי, התרגעות בחדר קריר.
ייחודיותו של החמאם נובעת מכך שהוא משלב התזת מים, חמים וקרים, על הגוף, סיבון וקרצוף העור עם סבון על בסיס שמן זית ועיסוי שמנים לשרירים. אדי המים והחום עוזרים להמריץ את חילוף החומרים בגוף ולנקותו מרעלים.
במאה העשרים, עם התפתחות חדרי האמבטיה בבתים פרטיים, ירדה חשיבותו החברתית של החמאם אולם, בארצות שונות נותר השימוש בו חלק מתרבות הפנאי וטיפוח הגוף. למעשה ספא חמאם אימץ לעצמו את היסודות ההיסטוריים של מנהג זה ושידרג את טיפוח הגוף במתקנים מודרניים לפי רוח הזמן.
בכל ספא קיימות שיטות שונות של טיפול כאשר הטיפולים באתרי ספא חמאם מבססים את יתרונם בעיקר על עיצוב חדר הרחצה, כשהטיפול אצל מרביתם מתבצע בשכיבה על במת שיש.
ישנם מקומות שבהם נוהגים להזליף לסירוגין מים חמים ומים קרים על הגוף מתוך טענה ששיטה זו פותחת את נקבוביות העור ומאפשרת ניקוי מושלם והסרת תאי עור מתים מעל הגוף. לאחר הזלפת המים המטפל מקרצף את הגוף עם כפפה מיוחדת ולאחר מכן שוב שוטף את הגוף במים חמים וקרים. לסיום מעניק המטפל עיסוי לשיפור מחזור הדם. עיסוי זה הוא עדין וכל מטרתו לרענן את הגוף ולא להעניק טיפול רפואי.
ישנם אתרי ספא חמאם ששכללו את הנושא והם מתחילים את הטיפול בקרצוף עדין ולאחר מכן נמשך בהסרת העור, פילינג, בעזרת חומרים טבעיים כמו שמן קוקוס, שמן פפאיה או שמן זית, שכל אחד מהם מסייע להתחדשות העור. כל זה נעשה בחדר חם ולח, כעין סאונה, כך שבסוף הטיפול העור נותר רך כעורו של תינוק.